Blog

Lekkerste Italiaanse pasta recepten

Lekkerste Italiaanse pasta recepten

Wanneer je aan Italië denkt komt waarschijnlijk meteen lekker eten, wijnen en vakantie in je op. Het land dat (bijna) altijd warm is en waar je nooit verveeld raakt. Dat is ook logisch want het land is gebouwd op de fundamenten van de kennis van de oude Romeinen en vandaag de dag is Italië een land dat voorzien is van de hoogste technologische ontwikkelingen en is een echte trekpleister voor de toerisme op de wereld. Italië heeft een rijk verleden en geschiedenis. Door de steden Rome, Florence, Venetië en Milaan naast de prachtige Cinque Terre en de mooie stranden aan de Adriatische kust maakt Italië een prachtige bestemming. De Italiaanse keuken staat bekend om zijn kwaliteit en diversiteit. In dit artikel gaan we dieper in op de lekkerste Italiaanse pasta recepten. Pasta speelt een grote rol in Italië dus er zijn enorm veel pastagerechten. Hieronder onze top 3.

Lasagna

Uiteraard is Lasagna, in Nederland ook wel lasagne genoemd, een echte klassieker om mee te beginnen. Waar je de meeste pastasoorten in een pan maakt, doe je de lasagne in de oven. Eigenlijk is lasagne net geen uitzondering op pastasoorten. Veel pastasoorten hebben unieke vormen en kleuren terwijl lasagne heel recht toe recht aan is: dunne rechthoekige vellen. Deze vellen leg je laag voor laag op elkaar met je saus en ingrediënt ertussen.

Het leuke aan lasagne is dat je er echt bijna alle kanten mee op kunt gaan. Lasagne hoeft niet altijd gehakt te bevatten. Je kunt het ook prima vervangen met vis, kip of juist vegetarisch maken met vleesvervangers. Wat in een lasagne vrijwel nooit mag ontbreken is wel het bechamelsaus. Dat is een romige saus dat voor een romige smaak zorgt en ook nog eens de ingrediënten zo goed mogelijk bij elkaar houdt. Dus niet geheel onbelangrijk. Lasagne bevat in het algemeen wel veel calorieën, dus je zou een bechamelsaus ook met light ingrediënten kunnen maken.

Spaghetti alla mollica

Een bekend gerecht in het zuiden van Italië (rond Sicilië) is de Spaghetti alla mollica. Uiteraard bevat het ansjovis omdat er in Italië veel wordt gevist. Een leuk feit over dit gerecht: mollica staat voor broodkruimels, dat is waar je je gerecht mee garneert. Vroeger was het zuiden van Italië niet enorm welvarend en werden broodkruimels gezien als “kaas van de arme mensen”. Dit gerecht heeft een hele rijke verleden waar je tegenwoordig toch niet zo lang bij stil staat. Al met al: een aanrader!

Spaghetti Bolognese

Een gerecht waar de oorsprong te lezen is in de naam: Bologna. Een stad in Noord-Italië. Bolognesesaus (soms ook wel Ragú alla Bolognese genoemd) is een traditionele pastasaus. Er is een groot verschil tussen de authentieke Spaghetti Bolognese en wat tegenwoordig wordt gezien als Spaghetti Bolognese. De echte Bolognesesaus is namelijk een vleessaus en geen tomatensaus. Er zit uiteraard wel een vleugje tomaat en overige groenten in zit.